Global G.A.P. u poljoprivredi obuhvata skup principa koji se primenjuju kod poljoprivredne proizvodnje. Osmišljen je od strane poljoprivrednih stručnjaka, primarnih proizvođača i kupaca poljoprivrednih proizvoda iz celog sveta. Ovaj standard se odnosi na proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda i na aktivnosti nakon berbe.
Primenom standarda Global GAP u poljoprivredi omogućava veću efikasnost u primarnoj proizvodnji, smanjuje se nepotrebna upotreba prirodnih resursa i uočava se bolje poslovanje na farmama čime se takođe ostvaruje mogućnost održivog poslovanja uz povećanje prinosa u godinama koje dolaze.
Global GAP u poljoprivredi (Modul Fruit & Vegetables) podrazumeva proizvodnju voća i povrća koji pokriva sve faze proizvodnje i obuhvata tretmane pre berbe (održavanje zemljišta, zaštita bilja) kao i aktivnosti nakon berbe (skladištenje, pakovanje i transport).
Do sada je 182.000 proizvođača sertifikovalo Global GAP a svaki od njih poseduje jedinstveni Global GAP broj (GGN). Kupcima je omogućeno da na Global GAP bazi pronađu odgovarajućeg proizvođača i njihove proizvode. Na Global GAP bazi i sertifikatu se mogu pronaći informacije o sertifikacionom telu, sertifikovanim proizvodima i trajanju sertifikata.
Sertifikacija Global GAP je moguća kod proizvođača koji dostignu određeni nivo usklađenosti sa zahtevima Global G.A.P. (Dobre poljoprivredne prakse). Sistemom sertifikacije obuhvaćen je kompletan proces proizvodnje i rukovanja proizvodima.
Registrovane firme za sertifikaciju možete pronaći na Global GAP sajtu.
Glavni zahtevi standarda :
U primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji Global G.A.P. je definisao kontrolne kritične tačke za koje se mora posedovati odgovarajuća dokumentacija koja garantuje da su preduzete adekvatne mere koje garantuju da je rezultat proizvodnje zdravstveno bezbedna hrana.
KONTROLNO KRITIČNE TAČKE U PRIMARNOJ POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI:
Najzastupljeniji Global G.A.P. sertifikati u poljoprivredi su u biljnoj proizvodnji, dok su malo manje zastupljeni u stočarskoj proizvodnji i akvakulturi.