GlobalGAP (Good = dobra, Agricultural = poljoprivredna, Practise = praksa) pripada grupi specijalizovanih (privatnih) standarda koji postavlja zahteve za sertifikaciju primarne proizvodnje poljoprivrednog proizvoda. Ovaj standard potrošaču pruža informacije o načinu na koji je proizveden određeni poljoprivreni proizvod i ima u fokusu proizvodnju kvalitetnog i kontrolisanog proizvoda uz smanjenu upotrebu hemijskih sredstava uz omogućen izvoz na strana tržišta.
GlobalGAP je globalni standard čiji cilj je sigurna i održiva poljoprivredna proizvodnja u korist poljoprivrednika, maloprodaje i potrošača širom sveta.
Koreni ovog standarda se vežu za 1997. godinu kada se ovaj standard prvobitno zvao EUROGAP i nastao je kao inicijativa tadašnjih trgovaca iz Evrope. Oni su postali svesni da potrošači postaju sve zahtevniji u pogledu karakteristika i kvaliteta proizvoda koje kupuju stoga su kreirali skup kriterijuma koji se odnose na bezbednost hrane, metode proizvodnje, odgovornu upotrebu resursa i dobrobit radnika i životinja. Sve veći broj proizvođača i maloprodaja se priključivao kroz godine u ovu organizaciju, tako je da je 2007. EUREGAP promenio naziv u GLOBAL G.A.P.
Danas GlobalGAP zauzima značajno mesto u agroindustriji i postao je najrasprostranjeniji međunarodni standard primarne proizvodnje svežeg voća i povrća koji poboljšava poslovne performanse. Ovaj standard je zamišljen da pruži garanciju maloprodaji i potrošačima, da su preduzete sve mere i kontrole da bi proizvod bio bezbedan po zdravlje potrošača.
Cilj GlobalGAP-a je da poveća poverenje potrošača u bezbednost proizvoda i da obezbedi sledljivost. Njegova primena nije samo za velike sisteme – farme već i za male proizvođače i omogućava poboljšavanje upravljanja poslovanja kao i mogućnost da pristupi ne samo lokalnim nego i globalnim tržištima.
Principi Global GAP-a:
Globalni zahtevi tržišta nameću trgovinskim lancima da njihovi dobavljači imaju dokaz o bezbednosti hrane kao što je Global GAP. Isto tako, kupci postaju sve više ekološki osvešćeni i vode računa o kvalitetu proizvoda koje kupuju.
Prednosti Global GAP-a su brojne, uključujući poboljšanje kvaliteta i bezbednost hrane, olakšavanje pristupa tržištu i smanjenje rizika od neusaglašenosti u vezi sa dozvoljenim pesticidima i ostalim opasnostima od kontaminacije. Ovaj standard se kontinuirano poboljšava uzimajući u obzir tehnološki i tržišni razvoj i revidira se svake tri godine.
Celokupan proces do uspešne global GAP sertifikacije je opisan u koracima ispod:
Detaljan proces ovih faza možete naći pritiskom na navedene linkove ispod :