Global GAP ima sistematičan pristup u dobroj poljoprivrednoj praksi koja ima za cilj smanjenje upotrebe pesticida i đubriva pri kultivaciji voća i povrća namenjenu za ljudsku upotrebu. Global GAP standard obuhvata različite kategorije sertifikacije u poljoprivrednoj proizvodnji. Od kojih je modul za Global GAP Voće i Povrće (Global GAP Fruits and Vegetables) najšire primenjena kategorija Global GAP standarda. Primenljiva je za sve proizvođače poljoprivrednih proizvoda.
Poljoprivredni proizvođači se mogu sertifikovati u dve opcije:
Global GAP Voće i Povrće pomaže proizvođačima da unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju u smislu sledljivosti, rasadnog materijala, zaštite zemljišta, primene pesticida, navodnjavanja, zaštite od štetočina i zaštite bilja. Primenom svih najboljih praksa u pomenutim oblastima proizvođač utiče na efikasniju primarnu proizvodnju i uštedu sa povećanim prinosom.
Na evropskom tržištu i kod svih većih trgovinskih lanaca je obavezno posedovanje Global GAP sertifikata prilikom prometa voća i povrća. Ključni cilj Global GAP organizacije je želja da svi poljoprivredni proizvođači dostignu vrhunski kvalitet proizvoda, procesa prilikom čega je naglašena zdravstvena bezbednost proizvoda, zaštita životne sredine kao i dobrobit radnika.
Sertifikacija Global GAP Voće i Povrće je dobrovoljna namenjena za proizvođače i kompanije koje žele da dokažu da su njihovi proizvodi bezbedni kao i da se korišćenjem modernih tehnologija i tehnika umanje štetni uticaji na životnu sredinu.
Koristi:
Osnove za uvođenje i kontrolu Global GAP slično kao i kod drugih standarda se zasnivaju na analizi rizika. Stoga, sertifikacija Global GAP standarda se može uraditi u kombinaciji sa BRC i IFS standardima koji takođe sadrže zahteve vezano za bezbednost hrane.
Global GAP GRASP
Global GAP CoC