Global Gap standard - Sertifikacija Global Gap Sertifikat

Poslednjih godina potrošnja vodnih dobara kao i korišćenje voda je u fokusu, ali i sistemi za navodnjavanje koje ljudi sami naprave.

Većina zemalja ima važeće propise koji regulišu upotrebu vode, dozvole za apstrakciju vode, ograničenja količine vode, kapacitete za skladištenje i druge važeće propise.

Global Gap standard predviđa poštovanje domaćih propisa po pitanju vodnih dobara, a tamo gde propisi nisu uspostavljeni je potrebno primeniti međunarodne smernice npr. Svetske zdravstvene organizacije i EU mogu poslužiti kao reference.

Smernice koje se odnose na upravljanje vodom su namenjene proizvođačima koji žele da se upoznaju i usaglase na Nova verzija 6 Global Gap sertifikat, a osmišljena je da pomogne da se sprovode i poštuju principi i kriterijume u vezi sa korišćenjem vode, kao što je analiza rizika i i izrada plana upravljanja vodom. Ova smernice pokušava da identifikuje sve relevantne faktore koje treba uzeti u obzir ili mere koje treba primeniti da bi se podržalo efikasno upravljanje vodama na farmi.

Na osnovu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima („Sl. glasnik RS“, br. 101/2015, 95/2018 – dr. zakon i 40/2021) i Pravilnika o utvrđivanju i razvrstavanju rezervi mineralnih sirovina i prikazivanju podataka geoloških istraživanja („Sl. list SRJ“, br. 12/98 i 13/98) svako fizičko i pravno lice koje se bavi eksploatacijom vode, lice koje buši bunare i koristi vodu iz bunara u obavezi je da uradi Elaborate o rezervama i kvalitetu podzemnih voda za ležišta sa kojih vrši eksploataciju.

Izrada Elaborata o rezervama sledi nakon bušenja, opremanja i povezivanja bunara. Izrada Elaborata traje najmanje 15 meseci, a prethodi mu izrada Projekta primenjenih hidrogeoloških istraživanja, prikupljanje Odobrenja za izvođenje istraživanja od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj kao i saglasnosti od strane Zavoda za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Sve ove stavke su izazovi koje predviđa Nova verzija Global GAP standarda.

Postoji već izbušen bunar?

U ovoj situaciji projektom se obuhvata samo izrada Elaborata o rezervama, a samim tim će i postojeći bunar biti legalizovan.

Pravna i fizička lica koja nemaju izbušen bunar projektom obuhvataju i bušenje samog bunara.

Tokom izrade Elaborata Investitor je dužan po Zakonu da angažuje Nadzor na izradi Elaborata.

Kada je Elaborat završen vrši se prijava za odbranu Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobrćaj i čeka se odgovor od istog.   Sekretarijat formira komisiju za odbranu, dodeljuje dva revidenta, a sednica za odbranu Elaborata bude tri do četiri puta u toku jedne kalendarske godine.

Nakon toga, kada Elaborat bude u potpunosti prihvaćen, dobija se Potvrda o rezervama i Elaborat u 2 primerka.

Na osnovu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Preduzeće je u obavezi da svakih 5 godina obnavlja Elaborate o rezervama.

Ukoliko Pravna ili Fizička lica ne postupaju po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, automatski vrh privredni prestup ili prekršaj, za čega sdrezdrđe o čemu se radi.

Obnavljanje elaborata o rezervama obavezno je na svakih pet godina.

Po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima ukoliko pravna ili fizička lica ne postupaju po istom tada vrše privredni prestup ili prekršaj, za koje slede kaznene odredbe.

Jedno od ključnih pitanja ne odnosi se na cenu izvođenja radova već na cenu legalizacije samog bunara.

Projekat sa Elaboratom kreće se od 800.000,00 do 850.000,00 din. Moguće je plaćanje u ratama.

Takse za prirodu, spomenike i sve ostalo zavisi od kapaciteta bunara.