Global Gap standard - Sertifikacija Global Gap Sertifikat

Global GAP standard

GlobalGAP (Good = dobra, Agricultural = poljoprivredna, Practise = praksa) pripada grupi specijalizovanih (privatnih) standarda koji postavlja zahteve za sertifikaciju primarne proizvodnje poljoprivrednog proizvoda. Ovaj standard potrošaču pruža informacije o načinu na koji je proizveden određeni poljoprivreni proizvod i ima u fokusu proizvodnju kvalitetnog i kontrolisanog proizvoda uz smanjenu upotrebu hemijskih sredstava uz omogućen izvoz na strana tržišta.

GlobalGAP je globalni standard čiji cilj je sigurna i održiva poljoprivredna proizvodnja u korist poljoprivrednika, maloprodaje i potrošača širom sveta.

Koreni ovog standarda se vežu za 1997. godinu kada se ovaj standard prvobitno zvao EUROGAP i nastao je kao inicijativa tadašnjih trgovaca iz Evrope. Oni su postali svesni da potrošači postaju sve zahtevniji u pogledu karakteristika i kvaliteta proizvoda koje kupuju stoga su kreirali skup kriterijuma koji se odnose na bezbednost hrane, metode proizvodnje, odgovornu upotrebu resursa i dobrobit radnika i životinja. Sve veći broj proizvođača i maloprodaja se priključivao kroz godine u ovu organizaciju, tako je da je 2007. EUREGAP promenio naziv u GLOBAL G.A.P.

Danas GlobalGAP zauzima značajno mesto u agroindustriji i postao je najrasprostranjeniji međunarodni standard primarne proizvodnje svežeg voća i povrća koji poboljšava poslovne performanse. Ovaj standard je zamišljen da pruži garanciju maloprodaji i potrošačima, da su preduzete sve mere i kontrole da bi proizvod bio bezbedan po zdravlje potrošača.

Cilj GlobalGAP-a je da poveća poverenje potrošača u bezbednost proizvoda i da obezbedi sledljivost. Njegova primena nije samo za velike sisteme – farme već i za male proizvođače i omogućava poboljšavanje upravljanja poslovanja kao i mogućnost da pristupi ne samo lokalnim nego i globalnim tržištima.

Principi Global GAP-a:

  • Ograničena i kontrolisana upotreba svih vrsta agrohemikalija
  • Higijensko postupanje prilikom proizvodnje i manipulacije poljoprivrednih proizvoda
  • Obezbeđenje uputstava i zapisivanje svih aktivnosti uz obezbeđenje sledljivosti
  • Jedinstvena pravila (nepristrasna verifikacija)
  • Međusobna komunikacija i razmena mišljenja između proizvođača, trgovaca i korisnika proizvoda
  • Briga za zaštitu čovekove okoline i održivi razvoj
  • Odgovorno postupanje prema zaposlenima na gazdinstvu
  • Briga za dobrobit životinja na farmi

Globalni zahtevi tržišta nameću trgovinskim lancima da njihovi dobavljači imaju dokaz o bezbednosti hrane kao što je Global GAP. Isto tako, kupci postaju sve više ekološki osvešćeni i vode računa o kvalitetu proizvoda koje kupuju.

Prednosti Global GAP-a su brojne, uključujući poboljšanje kvaliteta i bezbednost hrane, olakšavanje pristupa tržištu i smanjenje rizika od neusaglašenosti u vezi sa dozvoljenim pesticidima i ostalim opasnostima od kontaminacije. Ovaj standard se kontinuirano poboljšava uzimajući u obzir tehnološki i tržišni razvoj i revidira se svake tri godine.

Celokupan proces do uspešne global GAP sertifikacije je opisan u koracima ispod:

  1. Odabir konsultantskog tela
  2. Uvođenje i implementacija Global GAP standarda
  3. Odabir sertifikacionog tela
  4. Registracija na Global GAP bazi
  5. Sertifikacija Global GAP standarda u toku berbe
  6. Održavanje i unapređenje Global GAP sistema

Detaljan proces ovih faza možete naći pritiskom na navedene linkove ispod :

Uvođenje i implementacija Global GAP

Sertifikacija Global GAP